Deze 7 tekenen laat het lichaam zien om te laten weten dat je wellicht al in de menopauze zit!

overgangjpg

Er wordt steeds meer gepraat over de menopauze, maar het blijft een onderwerp waar veel vragen over bestaan.

Hoe herken je de signalen van de menopauze? Er is geen vast moment waarop dit plaatsvindt, waardoor het lastig kan zijn om te weten wanneer het begint.

Men raakt vaak in de war tussen de menopauze – het stoppen van de menstruatie – en de overgang – de periode ervoor.

Gewoonlijk begint de overgang tussen 40 en 45 jaar wanneer de productie van oestrogeen afneemt.

Deze fase kan meerdere jaren duren, waarbij vrouwen rond hun 45e vaak subtiele symptomen beginnen te ervaren.

Als je twijfelt over de symptomen, is het verstandig regelmatig een arts te raadplegen. Vraag om een vragenlijst, bekend als de ‘Green Scale’, om een beter inzicht te krijgen in je ervaringen.

Raadpleeg altijd een arts bij ernstige bloedingen, aangezien deze ook door andere medische aandoeningen veroorzaakt kunnen worden.

Hier zijn zeven mogelijke tekenen van de menopauze: Opvliegers: Deze worden vaak getriggerd door stress of alcohol en gekenmerkt door plotselinge warmte, roodheid en zweten.

Nachtelijk zweten: Dit kan je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Hoofdpijn: Hoofdpijn is een vaak voorkomend symptoom tijdens de menopauze. Stemmingswisselingen: Van tranen tot irritatie, onverklaarbare emotionele schommelingen kunnen plaatsvinden.

Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente.​

Er zijn verschillende signalen van de overgang, zoals blaasontstekingen en incontinentie.

Onder menstruatieveranderingen kunnen onregelmatige, frequente of hevige menstruaties voorkomen, evenals een “afname in libido”.

De overgang is een uitdagende fase die zowel fysieke als emotionele aandacht vereist. Het is essentieel om een gezonde levensstijl aan te houden, voldoende rust te nemen en je ervaringen te delen.

Vergeet niet om voldoende ijzerrijk voedsel te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, zijn we benieuwd naar jouw reactie op onze Facebookpagina.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven