Roos verdrietig en wanhopig: ‘Ik heb geen geld voor de schoolreisjes van mijn kinderen’

kid 1jpg

Roos, een 35-jarige alleenstaande moeder, worstelt dagelijks met de financiële eindjes aan elkaar knopen, iets dat niet makkelijk is.

Hoewel ze parttime werkt, verdient ze net genoeg om de rekeningen te betalen en haar kinderen te verzorgen.

Dit jaar organiseert de school van haar kinderen een uitstapje: haar zoon mag naar een pretpark en haar dochter naar een natuurgebied.

De kosten? Vijftig euro per kind. Voor veel ouders lijkt dat geen probleem, maar voor Roos is dit een flink bedrag.

In haar strakke budget is er nauwelijks ruimte voor extra’s zoals schoolreisjes. Ze herinnert zich nog de opwinding van haar kinderen toen ze hoorden over het uitje, maar nu worstelt ze met het idee dat ze hen weer moet teleurstellen.

Roos doet er alles aan om haar kinderen te geven wat ze nodig hebben, maar momenten als deze maken haar onzeker.

Ze vraagt zich af of de school of andere ouders haar anders zullen beoordelen omdat ze de kosten niet kan opbrengen.

Hoewel ze weet dat meer ouders in dezelfde situatie zitten, voelt het vaak eenzaam. Roos wil niet dat haar kinderen het gevoel hebben dat ze iets missen, maar de financiële realiteit is onontkoombaar.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Ze overweegt om te vragen of ze in termijnen kan betalen of om hulp te vragen, maar schaamte houdt haar tegen. Ze wil niet dat anderen denken dat ze het niet aankan.

Mensen oordelen snel, denkt Roos. Waarom werkt ze niet meer uren? Waarom spaart ze niet beter? Wat anderen niet zien, is hoe ze elke maand moet worstelen om rond te komen.

De zorgen die haar ‘s nachts wakker houden, zijn voor anderen misschien onzichtbaar, maar voor haar zijn ze dagelijkse realiteit.

Het gaat voor haar niet alleen om geld, maar ook om het gevoel van waardigheid. Niet kunnen bieden wat voor anderen vanzelfsprekend is, voelt als een extra last.

Aan de keukentafel piekert Roos over hoe ze haar kinderen moet vertellen dat er geen geld is voor het schoolreisje.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Ze wil hen niet belasten met de financiële zorgen van het gezin, maar de waarheid verbergen is ook geen optie.

Dit soort momenten zijn het zwaarst voor haar; het niet kunnen vervullen van de wensen van haar kinderen weegt zwaar op haar gemoed.

Roos blijft nadenken over oplossingen. Misschien moet ze toch over haar schaamte heen stappen en hulp vragen, hoe moeilijk dat ook is.

Ze wil koste wat het kost vermijden dat haar kinderen teleurgesteld worden. Misschien kan ze ergens anders op besparen of vrienden of familie om hulp vragen.

Ondanks alles blijft Roos vastberaden. Ze wil haar kinderen laten zien dat, ook al zijn de tijden moeilijk, liefde en veerkracht de krachtigste middelen zijn om door te gaan.

1. Ze wil koste wat het kost vermijden dat haar kinderen teleurgesteld worden.
2. Het niet kunnen vervullen van de wensen van haar kids weegt zwaar op haar gemoed.
3. Ze wil haar kinderen niet belasten met de financiële zorgen.
4. Ze vraagt zich af of andere ouders haar zullen beoordelen…
5. Een gevoel van wanhoop en schaamte…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven