Wat veel mensen niet weten: Dit is de reden waarom de dop vast zit aan een plastic fles!

fles 1jpg

Het is je vast niet ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de fles.

Dit is handig, want zo raak je de dop niet kwijt. Toch stuit deze maatregel op flink wat ergernis bij consumenten. Maar waarom is deze verandering doorgevoerd?

De maatregel is ingevoerd om zwerfafval te verminderen, specifiek om te voorkomen dat losse doppen in de natuur terechtkomen.

Drankproducenten hebben hier flink in geïnvesteerd, waarbij de hele industrie betrokken was bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Vanaf 3 juli 2024 is deze wijziging, als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, verplicht geworden. Dit volgt uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving, die zwerfafval moet tegengaan.

Deze wet verplicht fabrikanten om doppen vast te maken aan flessen en pakken voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

Het idee achter deze vaste doppen is om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen, waar ze vooral gevaarlijk zijn voor dieren.

Dieren zien de doppen vaak aan voor voedsel, wat dodelijke gevolgen kan hebben. Maar de vraag is of deze maatregel daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen van zwerfafval.

Volgens de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 vormen doppen slechts 6 procent van het totale zwerfafval. Daarentegen zijn snoeppapiertjes goed voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland.

Er is dus nog geen bewijs dat de vaste doppen het zwerfafval significant verminderen. Bovendien moeten er extra machines worden aangeschaft om de doppen goed te kunnen recyclen, wat extra kosten met zich meebrengt, vooral gezien de huidige stijging van grondstofprijzen.

Daarnaast stuit de nieuwe regel op veel kritiek van consumenten. Reumapatiënten, ouderen en mensen met een handbeperking ondervinden moeite met het openen van deze flessen.

Ook voor de gemiddelde consument kan het een uitdaging zijn; de doppen kunnen soms zo strak vastzitten dat het openen ervan een knoeiboel veroorzaakt.

Uit een opiniepeiling van Kassa blijkt dat driekwart van de mensen meer moeite heeft met het openen en sluiten van flessen sinds de doppen vastzitten.

Vooral mensen met een handbeperking uiten hun onvrede. Daarnaast zijn er zorgen over de gevolgen voor de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen inzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar leverde deze actie nog 50.000 euro op.

Voor wie echt niet overweg kan met de vaste doppen is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Uit de peiling blijkt dat bijna de helft van de mensen dit al doet.

1. Het is gebleken dat heel veel mensen dit dus niet weten!
2. Wij zijn benieuwd of jij dit wist?!
3. Vele mensen schijnen dit dus niet te weten!
4. Dit is het idee achter deze vaste irritante doppen!
5. Het blijkt dat heel veel mensen dit dus niet wisten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven