Zeer slecht nieuws voor huurders in sociale huursector: ‘in serieuze problemen komen’

hww 1jpg

Slecht nieuws voor huurders in de sociale huursector: de huurprijzen zijn volgens het CBS afgelopen juli harder gestegen dan in de afgelopen dertig jaar.

De gemiddelde huur steeg met 5,4% vergeleken met het jaar ervoor, een niveau dat niet meer is waargenomen sinds 1993.

Vooral huurders van sociale woningen zijn hierdoor getroffen. Woningcorporaties verhoogden hun prijzen met 5,6%, terwijl particuliere verhuurders zelfs een stijging van 5,7% doorvoerden.

En het vervelende is dat huurders hier weinig aan kunnen doen, aangezien de overheid sinds 1 juli een maximale huurverhoging van 5,8% per jaar toestaat.

De Woonbond waarschuwt voor de gevolgen en roept de overheid op om in te grijpen. “Zonder maatregelen zullen huurders in 2025 in serieuze problemen komen,” stelt de organisatie.

De stijging komt voort uit de regel dat huurprijzen in de sociale sector mogen stijgen met de gemiddelde loonontwikkeling, maar wordt ook beïnvloed door hoge inflatie en stijgende energiekosten.

In de vrije huursector stegen de prijzen met 5%. Sinds juli is de Wet betaalbare huur van kracht, die limieten stelt aan huurprijzen in het middensegment.

Toch blijven de zorgen groot over de impact van deze prijsstijgingen op huurders. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

1. “Zonder maatregelen zullen huurders in 2025 in serieuze problemen komen.”
2. Dit is toch wel heel zorgwekkend voor alle huurders!
3. De Woonbond waarschuwt voor de gevolgen!
4. De Woonbond roept de Overheid op om in te grijpen!
5. Het vervelende is dat wij hier zelf niets aan kunnen doen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven