Naaktslakken duiken massaal op: Met deze methode stop je de invasie in jouw tuintje!

ns 1jpg

Tuiniers krijgen momenteel massaal te maken met een ongewenste invasie van naaktslakken. Deze slijmerige indringers vormen een ware plaag voor mensen met groene vingers.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze glibberige gasten jouw tuin links laten liggen? In dit artikel bieden we de oplossing.

Allereerst de vraag waarom er nu zoveel naaktslakken opduiken. Dit heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer.

Al wekenlang komt het water met bakken uit de hemel, en naaktslakken gedijen uitstekend in deze vochtige omstandigheden. Bovendien zijn de planten in jouw tuin een ware traktatie voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst merken ze het ook: “Ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen,” aldus de vereniging.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je van die slakkenplaag af? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve oplossing gevonden en heeft tot nu toe nog geen enkele slak gezien. Hoe dat kan?

Volgens Greutink komt dat door haar manier van tuinieren, gebaseerd op permacultuur. “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”

In grond die niet wordt omgespit, leven insecten die slakken en hun eitjes opeten. Het resultaat: minder slakken, of zelfs helemaal geen.

Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die ook helpen bij het onder controle houden van de slakkenpopulatie.

Daarnaast bedekt ze de grond met organisch materiaal, zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Hoewel deze aanpak misschien prijzig klinkt, is het dat niet.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn,” legt Greutink uit. Het verschil merk je echter niet meteen.

“Het wordt beter door de jaren heen. Het gaat niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht.”

Door deze methodes toe te passen, kun je je tuin vrijhouden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving voor je planten en dieren creëren.

1. Als we hiermee dus stoppen zijn we van de invasie af.
2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is simpel en goedkoop
4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.
5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven