Experts luiden de noodklok: Meer kinderen zonder diploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

De stijgende kosten van zwemlessen zorgen ervoor dat steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma behalen, waarschuwen experts.

Veel kinderen moeten stoppen met zwemlessen omdat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen of willen betalen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de prijzen van zwemlessen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 moeten ouders gemiddeld bijna 30 procent meer betalen voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit percentage zelfs opgelopen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Omgerekend naar euro’s kost een zwemles nu gemiddeld 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Voor het behalen van alleen een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.

“Ouders zien het belang van zwemlessen, maar besluiten toch om te stoppen,” concludeert Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek doet, in gesprek met de NOS.

Dit is zorgwekkend. “Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.”

Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is sinds 2018 gestegen van 6 procent naar 13 procent, volgens cijfers van het CBS.

Zwembaden wijzen de stijgende kosten vooral toe aan de hogere energietarieven, aangezien het veel kost om een zwembad warm en schoon te houden.

De overheid ondersteunde zwembaden in 2022 met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar volgens uitbaters lost dit niet alle problemen op. Er zijn ook gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters.

In sommige gemeenten zijn er (sport)fondsen die ouders helpen om de zwemlessen van hun kinderen geheel of gedeeltelijk te betalen.

Echter, niet elke gemeente in Nederland heeft zo’n fonds en niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, maken er gebruik van. Het Mulier Instituut vindt dit zorgwekkend:

“De gemeenten moeten armoederegelingen breder toegankelijk maken zodat de ongelijkheid afneemt. Of je recht hebt op zo’n regeling moet niet bepaald worden door de plek waar je woont.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven