Efteling alweer onder de loep vanwege deze pop: ‘Hoe erg en vreselijk’

popjpg

Opnieuw staat de Efteling ter discussie vanwege een bezoekster die bezwaar maakt tegen een van de karikaturen die in het park te zien zijn.

Eerder leidde kritiek van bezoekers tot het verwijderen van de attractie Monsieur Cannibale vanwege de karikatuur die daar te zien was.

De opvattingen over dergelijke kwesties zijn vaak verdeeld, vergelijkbaar met de discussies rond Zwarte Piet en Sinterklaas.

Monsieur Cannibale bestond uit een aantal kookpotten waar bezoekers in plaatsnamen en rondgedraaid werden terwijl ze een grote gekleurde man zagen met een pollepel door zijn neus en minimale kleding aan.

In 2020 ondertekenden meer dan 1500 mensen een petitie om de attractie te laten verwijderen. Inmiddels is Monsieur Cannibale vervangen door een andere attractie.


Een pop die jaren geleden in een attractiepark werd verkocht, zorgt voor ophef. Een Nederlandse vrouw verzamelt karikaturen voor educatieve doeleinden en heeft met donaties deze pop kunnen verkrijgen.


De pop wordt door de vrouw geïdentificeerd als een Chinese man. Ze benadrukt: “Oh my god, kijk hoe erg en vreselijk deze pop is. Kijk die letters, die outfit, die oren, de ogen en de tand.”


De reacties op de vrouw’s actie variëren van steun tot kritiek van mensen die geen kwaad zien in de pop.


De discussie benadrukt opnieuw hoe gevoelig en verdeeld meningen over culturele representatie kunnen zijn.

1. Het moet niet gekker worden
2. Het wordt steeds gekker
3. Wat een land leven we in
4. Dit slaat helemaal nergens op
5. Niet normaal dit

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven