De reden waarom chips minder lekker smaakt: ‘Jammer dat dit niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

Er wordt opgemerkt dat chips de laatste tijd minder lekker smaken dan voorheen. Populaire snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een transformatie te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.


Maar waarom is dit het geval? In een video op TikTok geeft De Snackspert, een bekende deskundige op het gebied van snacks in Nederland, hier antwoord op.


“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, ook bekend als de Snackspert.


In de video legt hij uit waarom hij denkt dat veel chips minder smaakvol zijn geworden. De reden? De hoeveelheid zout die tegenwoordig door fabrikanten in hun chips wordt verwerkt.


Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar het probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben aanzienlijk de hoeveelheid zout in hun producten verminderd.


We hebben onlangs al besproken waarom het moeilijk is om te stoppen na een paar chips. Maar wellicht heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

“Er zijn verschillende redenen waarom ik meerdere keren ontevreden ben geweest over de smaken van diverse snacks,” verklaart de Snackspert.

Verwijzend naar de officiële Lay’s website, benadrukt hij dat er een probleem is met overmatige zoutinname en dat Lay’s hier actie op onderneemt. “Het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing,” voegt hij eraan toe.

“Om die reden zullen we in 2024 opnieuw het zoutgehalte van onze chips met minstens 25 procent verlagen ten opzichte van andere merken aardappelchips, met behoud van de vertrouwde heerlijke smaak,” verklaart de Snackspert.

Bosman uit zijn twijfels met betrekking tot de impact van het verminderen van het zoutgehalte op de smaak van chips, vooral bij de laatste zin van de aankondiging. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze aanpassing geldt voor alle chipmerken onder moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

Volgens mij wordt er minder zout gebruikt in de chips, waardoor de smaak anders is geworden. Het is spijtig dat hier niet transparant over gecommuniceerd is.

“Het zou beter zijn als dit duidelijk op de verpakking vermeld wordt. Gewoon eerlijk zeggen dat er minder zout is toegevoegd om een gezondere keuze te maken,” merkt de Snackspert op.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt deze informatie niet gewoon duidelijk vermeld op de verpakking?
2. Ik had al gemerkt dat de smaak anders was, nu begrijp ik waarom!
3. Het is echt teleurstellend dat hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt.
4. Op deze manier worden we allemaal misleid.
5. Nu begrijp ik waarom de chips wat flauwer smaken!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven