Waarschuwing voor diabetesgolf: Herken deze zeven opvallende symptomen!

diaba 1jpg

“Een dreigende diabetesgolf kan ons binnenkort treffen,” waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, die aantonen dat één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar momenteel prediabetes heeft.

Dit is een voorstadium van diabetes type 2 dat onopgemerkt al schade veroorzaakt in het lichaam. Ontdek hoe je diabetes type 2 kunt identificeren.

Het fonds start een campagne tegen (pre)diabetes, met inbegrip van een test om te controleren of je risico loopt. Metro heeft eerder al gerapporteerd over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, ten opzichte van 1,1 miljoen in 2018. Tevens zijn er momenteel 1,1 miljoen mensen met diabetes.

“Dat aantal blijft toenemen. Bijna duizend mensen krijgen wekelijks de diagnose diabetes type 2,” merkt op. Kinderartsen signaleren bovendien een groeiend aantal kinderen en jongeren met de aandoening of in het voorstadium.

“Volgens Thuisarts ontstaat diabetes door te veel suiker in je bloed omdat je cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker uit het bloed naar de cellen transporteert,” legt uit dat diabetes type 2 kan lang ongemerkt blijven, zonder symptomen. Mogelijke symptomen om op te letten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurige, onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen schade veroorzaken, wat diverse symptomen met zich mee kan brengen zoals slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht genezende wondjes. Als je deze symptomen herkent, is het verstandig om een arts te raadplegen.


Door een test van het Diabetes Fonds is het mogelijk om het risico op diabetes type 2 te controleren, aangezien veel individuen niet bewust zijn van hun potentiële risico’s.


Lange tijd kunnen mensen geen symptomen opmerken en zijn ze vaak van mening dat ze gezond genoeg eten of dat ze nog te jong zijn. “Het is van essentieel belang om te weten dat je een risico loopt, ver voordat de diagnose wordt gesteld.”


“Het tijdig opsporen van de aandoening betekent dat de schade beperkt kan blijven en dat de ziekte mogelijk voorkomen kan worden,” meldt het fonds.


Volgens de organisatie is het “geheel niet ideaal om te leven” met diabetes, ondanks dat dit vaak wordt beweerd. “De kans op gezondheidscomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen, is aanzienlijk hoger,” stelt Halbertsma.


1. Het is essentieel om deze symptomen te herkennen en te begrijpen!
2. Deze zeven symptomen kunnen een indicatie zijn van diabetes type 2.
3. Symptomen verschillen tussen mannen en vrouwen.
4. Als je last hebt van deze klachten, raadpleeg dan je arts!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven